webbutik - hantverk från nepal

Tyvärr är det mesta i vårt varulager slut och i nuläget har vi inte möjlighet att åka till Nepal. Vi tar tills vidare bort de tomma sidorna och hoppas på överseende och att du, kära kund, kommer tillbaka senare. Danyabadh/Tack

kattologiska leksaker

***

kattspö

Våra djurleksaker med miljötänk. Tanken är att man återanvänder spöet och linan och endast - med ett enkelt handgrepp - byter ut leksaken. Kattspöet finns i två längder: cirka 63 cm (långt), cirka 43 cm (kortare). En tovad mus ingår. 

OBS spöet är tillverkat av svensk bok. 

***

utbytbar mus till kattspö

Våra djurleksaker med miljötänk. Tanken är att man återanvänder spöet och linan och endast - med ett enkelt handgrepp - byter ut leksaken. Ullmusen (enkel eller dubbel) är av tovad ull med ögla att fästa i söpet. Svans och morrhår är av vaxad bomull. 

***

dammråtta

Kattens älsklingsleksak - Dammråttan! Tillverkad i naturmaterial: tovad fårull med svans och morrhår av vaxad bomull. 

Finns i två storlekar: Modell mindre, kula i diameter 25-30 mm och Modell större, kula i diameter ca 40 mm

***

kattleksak - tovad ullkula

Bollar av naturmaterial - kattens populäraste leksak! Blandade färger. Kulor ca 25-30 mm i diameter. Säljs i påsar om sex kulor.

***

påskpynt/dekoration

Tovade ullkulor som påskpynt eller annan dekoration! Förstärkt med svensk björntråd. 

Endast 100 kronor för 10 kulor inkl porto (inom Sverige) eller 150 kronor för 20 kulor. Beställ här!

***

Våra tovade produkter kommer i huvudsak från Rose-Marrys Handicraft i Boudha. Vi har följt företaget sedan man höll till i en tvårumslägenhet där ägarinnan hade två unga släktingar från bergen boende hos sig som jobbade för mat och husrum. Hur många anställda man har idag vet vi inte, förmodligen upp emot tjugo kvinnor. Flera av dem känner vi igen vid det här laget - och de oss. 

Vi köpte hem Cat Houses och fina tovade mattor med tassavtryck som blev mycket populära. När jag frågade om de inte skulle börja tillverka kattleksaker skrattade de så de vek sig dubbla. Leksaker till katter? Katter är generellt illa sedda i Nepal, många är rädda för dem och anser dem vara demoner, men så småningom tycktes man förstå att man kunde tjäna pengar på djuren. Vid vårt nästa besök presenterade man små tovade saker, med och utan bjällra. På den vägen är det. Vid min senaste resa, en pilgrimsresa i november 2019, köpte vi hem de fina spiraler och stora råttor du ser här nedan. Tyvärr är de slutsålda för tillfället, men vi planerar att på något vis ta hem fler tovade leksaker så småningom. 

***

tovad spiral

Populär djurleksak av tovad ull. Dess storlek gör den även lämplig till hund. När ditt djur har rätat ut spiralen är det bara att böja tillbaka den, om man så vill. 

slut för tillfället

***

tovade möss

En underbar, lite större tovad råtta från Rose-Marrys Handicraft. Både katter och hundar älskar dem! 

slut för tillfället

***

katthus/cat houses

Vackra tovade Cat Houses, katthus. Ett litet liggunderlag av filt följer med. Samtliga katthus är handgjorda och skiljer sig därför åt i utförande och storlek. Passar även mindre hundar. 

slutsålda!

***

matta med tassavtryck


Underbar matta av tovad ull - mönster av tassar. Passar både hund och katt. 

slutsåld

***
smycken från

regnbågs-kvinnorna

***

malas/radband

Det finns många variationer av malas, men radbandet används i meditation och bön för att hålla reda på antal mantran. Finns i trä, plast, jakben samt rudrakshafrön, men begränsat sortiment. Ange önskemål så ber vi att få återkomma!

***

flerradigt smycke med medaljong

  • 1) Röda plastpärlor med turkos oval medaljong. Total längd ca 47 cm
  • 2) Röda plastpärlor och röd/turkosfärgad medaljong. Total längd 43-46 cm
  • 3) Röda plastpärlor med blå medaljong. Total längd ca 45 cm
  • 4) Svarta plastpärlor, medaljong i form av handväska. Total längd ca 43 cm.

Flerradigt halsband, mycket vackert med detaljer och medaljong. Alla våra smycken är handgjorda och skiljer sig åt i längd och utförande. Medaljongerna är dyra att köpa in och ibland är de en bristvara, därför finns det så många varianter av detta smycke. Tillverkade av Regnbågskvinnorna i Tinchule. 

***

armband

  • 4) Rudrashakifrön med röd sten
  • Den lilla "butik" där vi köpte in armband nummer 4.

Armbandet av rudrashakafrön hittade vi i en "hål i väggen-butik" i Tinchuleebacken. Butiksinnehavaren, en ung man, hans fru och mor, var väldigt glada över att vi köpte armband, rökelse och böneflaggor av dem.

***

treradigt halsband

Treradigt vackert halsband, tillverkat av plastpärlor. Alla våra smycken är handgjorda och skiljer sig åt i längd och utförande. Diverse färger - uppge vid beställning vilken färg du vill ha. Tillverkade av Regnbågskvinnorna i Tinchule. 

***

tilhari, den nepalesiska äktenskapssymbolen

  • 1) Guld och rosa. Total längd ca 24 cm
  • 2) Röd och guld. Total längd ca 20 cm.

Tilharin är en uppskattad present och ett vackert festsmycke! I Nepal symboliserar detta halssmycke äktenskapet då cylindern är motsvarigheten till vår vigselring. Dock är vi inte så noga med att samla in vigselbevis, du är välkommen med din beställning oavsett civilstånd! Alla våra smycken är handgjorda och skiljer sig åt i längd och utförande. Färg: Röd/guld, rosa/guld. Tillverkade av Regnbågskvinnorna i Tinchule. 

slutsåld

***

                                  

                                   

                                 

                                

saker och ting

***

små böneflaggor

Små buddhistiska böneflaggor av tyg. I varje rulle är tio flaggor/rutor och varje ruta är 10 x 10 centimeter. Flaggorna representerar de fem elementen - himmel, luft, eld vatten, jord - och är vackra att hänga i trädgården eller inomhus. Dock bör de behandlas med respekt; på varje flagga finns heliga mantran och symboler. 

***

vit buddhafigur

Höjd cirka 90 mm.

***

små presentpåsar

Ett alternativ till dyrt och resurskrävande presentpapper. Påsarna är tillverkade av återvunna dagstidningar och går utmärkt att använda som presentpåsar. Tillverkade av Regnbågskvinnorna i Tinchule. 

***

rese-/fotobok

***

Ajj La Vjoo - 90 dagar i Nepal

"Detta är berättelsen om 90 dagar. 

90 dagar bland Himalayas berg, buddhistmunkar och världens vänligaste folk. 

90 dagar bland gatubarn, kyla, löss och total misär. 

90 dagar fullproppade med upplevelser och vardagsäventyr."

Jag var volontär på Föreningen för Gatubarn i Nepals barnhem i Kathmandu, Nepal. Flickan på bokens omslag, den då femåriga Aliza, brukade lära mig, sin Carina-Mam, nepali. En dag tyckte hon att jag skulle kunna även några engelska ord. Hon sade: "Say me, Mam: ajj la vjoo" (I love you/Jag älskar dig).

Så småningom blev Ajj La Vjoo vårt varumärke, helt naturligt eftersom det står för det barnsliga, det naiva. För barnen. Och vi jobbar ju för barnen! 

***

några läsaromdömen

"Tankarna går till ett Torsten Ehrenmark-kåseri, men med en allvarlig underton."

"Har börjat läsa boken och trots att jag har följt din blogg så noga så är det nästan omöjligt att sluta läsa den."

"Du har skrivit boken som ingen annan kunnat göra, och mitt i allt elände kunde du även få fram humor. Du berättade och skrev så levande att det kändes som om jag varit med där."

"Det är svårt att inte tycka om den."

"Nu har jag läst klart din fantastiska bok Tack för några härliga stunder."

"Har nästan läst ut boken, den är underbar, man lever med i barnens liv och historia. Och du har formulerat allt så enkelt, HÄRLIGT, HÄRLIGT!"

"Har nyss läst ut din bok, underbar, man får en tår i ögat då och då. Mycket bra, så fortsätt o res, men framför allt fortsätt o skriv."       

"Vill sända ett STOOOOOORT tack till Carina Aynsley för din fantastiska bok "Ajj La Vjoo - 90 dagar i Nepal", jag- som inte ens gillar att läsa- har slut på bok efter bara 3 dagar av semestern...!"

”Du får inte ändra något i boken. Den är så stark och känslosam.”

"Jag brukar inte läsa böcker men den här är mycket lättläst och spännande." 

"Jag läser en liten bit i taget i din fina bok - och önskar att jag ägde en bit av ditt mod"

"Har läst din bok och njutit av varje mening!!! Gulledej som skriver med sån känsla att jag nästan tror att jag varit med och upplevt allt med dig!"

"Jag hann till femtonde dagen, då öppnades kranarna.. Vi har det fantastiskt bra här i Sverige vad vi än hittar på å gnälla om så har vi det SÅ bra!"

Ajj La Vjoo - 90 dagar i Nepal

***

donerade pengar

"Föreningen för Gatubarn i Nepal28 de Maio de 2014 

Tack Super-Carina Aynsley, volontär på Child Help and Care Center som lagom till jul 2011 kom till Kathmandu och sedan skrev Ajj La Vjoo - 90 dagar i Nepal om sina upplevelser med våra första sju flickor på hemmet. 
En del av vinsten för boken, 11 525:- går nu tillbaka till flickornas framtida utbildningar genom att Carina donerat pengarna till Föreningen för gatubarn i Nepals konto för högre utbildning och yrkesutbildningar.
Tack Carina för att du fortsätter att följa flickorna på deras väg mot vuxenlivet.
Eva Holmberg Tedert"

***

Aliza: "Remember, Mam? Love!"

***