egna artiklar

sundsvalls tidning, gefle dagblad och hela hälsingland, juni 2015

Sundsvalls Tidning

Avskaffa alla trafikregler!

Ett kåseri om anarkin ute på våra vägar som tidningarna publicerade som debattinlägg.

Kommentarer har ramlat in och åsikter har vädrats. 

Många hyllar mitt inlägg. Yrkesförare håller med och har ytterligare synpunkter om hur trafiksituationen och trafikanters inställning har ändrats genom åren. 

Jag har även fått en del tillrättavisningar huruvida jag själv agerar lagligt eller inte, som med berått mod promenerarpå cykelbanor. Nu är det kanske inte riktigt så, detta var som sagt tänkt som ett kåserande inslag och lite överdrivet.

***

aftonbladet juni 2013

"Hmm, det här verkar inte stå helt rätt till...

Bluffbutiken i Nepal har uselt utbud

Nu kan nepaleserna klä sig svenskt – H&M har öppnat butik på Himalayas sydsluttning.

Eller?

– Det finns bara ett plagg av varje sort och nästan allt är i storlek 34, säger svenska Anna.

Nepals drygt 30 miljoner invånare ska ha fått sin första ”H&M-butik” i mitten av april. Då slog butiken upp dörrarna nära shoppingkvarteret Durbar Marg, i huvudstaden Katmandu.

Kedjan har ansökt om att starta ett antal butiker i Indien, men ingenstans finns det något som tyder på att de har planerat att öppna i Nepal. Så förvåningen var stor när svenska Anna besökte butiken strax efter att de öppnat i mitten av april.

Och hon blev ännu mer fundersam när hon såg sortimentet.

– Det finns bara ett plagg av varje sort och nästan allt är i storlek 34. Förutom kläderna finns några enstaka smycken och underkläder, säger hon.

Inte årets mode

– De har H&M-etiketter, men modet är inte från i år. Snarare verkar det komma från något överskottslager.

Anna är bosatt i Katmandu och hon berättar att personalen sagt att det var en franchisebutik. Det vill säga att de skulle ha hyrt H&M:s affärsidé och får använda deras namn samt sälja deras produkter.

H&M använder sig av systemet i vissa länder – men inte i Nepal, enligt företagets presstalesman Håcan Andersson. Butiken på Himalayas sydsluttning är en piratbutik och drivs inte av H&M.

’H&M’ sålde Gucci

Kedjan har tidigare drabbats av falska butiker. För något år sedan öppnade en i Alanya i Turkiet, där såldes det inte heller svenskt mode – utan kopior på välkända varumärken som Tommy Hilfiger och Gucci.

Än har klädjättens jurister inte gjort något åt den falska butiken i lilla Nepal, två månader efter invigningen är den fortfarande öppen.

Carina Aynsley"

***