Artikeln publicerades i samtliga hälsingetidningar samt i Sundsvalls Tidning under mars 2020. Korta utdrag:
"2020 skulle bli hennes år."
"– Jag hade känslan av att allt höll på att falla på plats. Det kändes som man levde livet på en räkmacka, säger Carina Aynsley."
"Sedan kom pandemin och ställde allt på ända."
"– Men när våren kom bestämde jag mig för att ingenting blir bättre av att jag gräver ner mig. Det gäller att gilla läget för att hålla sig mentalt frisk och stark, säger Carina."
Klicka här för att läsa hela artikeln (man måste vara pluskund).
"Fjorton författare till Härjedalens litteraturfestival: "Största hittills"."
"Carina Aynsley från Sundsvall arbetar på en bok som handlar om både Sverige och Nepal.
- Det är ett stort projekt. Jag har arbetat med gatubarn i Nepal, och det var så jag kom in på den litterära banan. Snart kommer jag göra en pilgrimsvandring till Nepal, och i min kommande bok kommer både Nepal och Sverige finnas med, säger Carina."
Klicka här för att komma till författarkurs.se
"Carina Aynsley är en produktiv författare som just nu är aktuell med sin roman Grannen from Hell. Lisa från Gävle reser till Koskenjärvi i norra Finland för att söka sina rötter. Det visar sig vara en inte helt enkel uppgift och de två semesterveckorna blir mer händelserika och livsavgörande än hon kunnat ana. Boken utvecklar sig till en salongskomedi som skulle kunna platsa på någon av Stockholms privatteatrar med förvecklingsföreställningar på repertoaren. En så osannolik berättelse att den nästan kunde vara sann.
Författaren Carina Aynsley är känd som Sveriges novelldrottning. Hon har bland annat medverkat i novellantologier från Ariton förlag: #Älskanoveller – 32 nyanser av kärlek (en uppföljare till #Älskanoveller), De sju dödssynderna; högmod, girighet och vällust samt Över en fika. Hennes senaste novell Riktiga kvinnor i antologin Över en sommarfika handlar om barnlöshet, frivillig och ofrivillig och är till viss del självupplevd.
I början av juni 2014 gav Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Carina Aynsley medverkar med novellen ”En livstid”, som utspelar sig under hennes volontärtid i Kathmandu. Läs mer om Carina på Aritons förlag!
Mars 2016:
Tråkigt efterspel från julmarknaden på Sergels Torg, där vi tyvärr deltog. Arrangören, City i Samverkan, bidrog med falsk marknadsföring (enligt de flesta av oss försäljare) och brutna löften.
En dag i november fick jag besök av Maria Estling-Vanneståhl. Hon ville intervjua mig till sin podd, Drömmen om Målajord. Hör här det fina resultatet.
Ajj La Vjoo och Carina Aynsley medverkade vid en Rosa Bandet-kväll på Forumlokalen i Gävle.
Evenemanget var välbesökt och inbringade drygt tre tusen kronor till Cancerfonden.
" ... Vid ett bord stod Carina Aynsley och sålde hantverk tillverkade av kvinnor i Nepal. Det blev alltså dubbelt upp med bidrag både till de nepalesiska kvinnorna och till Cancerfonden.
– Man gör så gott man kan, sa Carina Aynsley som ofta åker som volontär till Nepal ... "
Moniqa Swälas
"Ajj La Vjoo - till förmån för utsatta kvinnor och barn
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något är Carina Aynsleys motto. Carina är författare och föreläsare, hon reser landet runt och signerar böcker, visar bilder och berättar om sitt älskade Nepal. Hon importerar även hantverk för att stötta kvinnor och barn i det oerhört fattiga landet.
Historien började år 2010 när Carina pilgrimsvandrade i Himalaya. Ett år senare satt hon återigen på planet mot Kathmandu. – Efter att ha konfronterats med många tragiska människoöden bestämde jag mig för att försöka göra en insats, berättar Carina. I ett kvartal arbetade hon som volontär på ett hem för före detta gatubarn. – Tre månader långa som en livstid. Nepal är ett mycket vackert land men där är också en fruktansvärd misär med gatubarn och hemlösa.
Hjälp till självhjälp
Carina köper in kvalitetshantverk, helst från kvinnliga tillverkare. Varorna säljer hon vid föreläsningarna och i sin webbutik. Arbetet är emellanåt både slitsamt och tufft. – Jag ser mycket elände och träffar många utsatta människor. Men det ger så mycket tillbaka och jag får hela tiden nya vänner, säger Carina. Nyckeln i verksamheten är att hjälpa människor till sysselsättning. En av leverantörerna är Regnbågskvinnorna, som tillverkar allt från smycken, skor och väskor till stickade produkter. – Jag försöker alltid förvissa mig om att de varor jag köper och säljer är producerade under schyssta förhållanden och att inget barnarbete förekommer, säger Carina.
Vad betyder Ajj La Vjoo?
– Det var en av flickorna på barnhemmet som sa till mig: ”Mam, ajj la vjoo”. Alltså: I love you. Jag tycker det är så himla gulligt och för mig står det för det naiva, för barnen. Vi jobbar ju för barnen.
Boksläpp på Bokmässan
Härnäst är Carina Aynsley aktuell på Bokmässan i Göteborg. Hon delar monter med fyra kvinnliga företagare och de har ett digert program. Carina håller ett par föreläsningar om Nepal, före och efter jordbävningen samt lanserar några spännande böcker. – År 2012 gav jag ut min bloggbok, Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal. Sen dess har jag fått tjugo noveller publicerade och på mässan har jag boksläpp för tre novellsamlingar, varav en för barn, plus en roman, Grannen from hell. Om framtiden säger Carina: – Självklart fortsätter jag att skriva, jag har flera spännande projekt på gång. Sen är ambitionen att fortsätta bygga upp importverksamheten. Till exempel söker jag en egen sömmerska i Kathmandu. Om tre år vill jag att Ajj La Vjoo står på egna ben och att jag ska kunna arbeta mer där nere, i mitt Nepal, avslutar Carina."
En pigg och glad liten flicka ville prova vår hat with long hair och Carina höll upp spegeln så hon skulle få se sig själv. En fotograf från Västerbottenkuriren fångade situationen och resultatet blev ett härligt kort som publicerades på nätet söndag 2 augusti.
I måndagens pappersupplaga upptar fotot nästan en helsida.
Roligt tycker vi, så klart. Hela dagen kom besökare till vår monter som ville prova "den roliga hatten".
Vi har haft celebert besök, Mister Bimal Osti från Hope Stitching, Lalitpur, Kathmandu. Han är arbetsledare i den systudio utanför Kathmandu där Milvea har sin verksamhet. Tillsammans har vi deltagit i olika aktiviteter för att medvetandegöra svenska folket om den katastrofala situationen i Nepal och vi har också arrangerat en insamling för Milveas räkning.
Sundsvalls Tidning intervjuade Bimal om den katastrofala situationen i Nepal.
"Carina Aynsley kommer från Ljusdalstrakten. Tidigare har hon bott i Färila och Järvsö, och är i dag bosatt i Sundsvall. Hon åker regelbundet till Nepal för att köpa hantverk av företagarkvinnor. På söndagen sålde hon för 2500 kronor på vårmässan i Sundsvall, och donerade pengarna till Läkare utan gränsers arbete i Nepal. Tidigare har hon arbetat som volontär på barnhem i Nepal.
– Jag har varit i kontakt med mitt fadderbarns pappa. Nu vet jag att de är i säkerhet. De har lämnat sitt hem och sover på ett munkkloster tillsammans med munkarna ute på gården. Så jag är lättad, säger Carina Aynsley.
Hon menar att ju mer uppmärksamhet som riktas på landet just nu, desto bättre.
– Jag har febrilt försökt få tag på mina vänner sedan i lördags. Det finns en app på Facebook där jag ser att flera visat att de säkrat sig själva. Och det ger trygghet, säger hon."
Johannes Berndalen
(Klicka på rubriken för att läsa artikeln i sin helhet)
Författarkurs.se hemsida:
"Författaren Carina Aynsley är just nu aktuell med bidrag till ytterligare tre nya novellantologier: den 22 maj släpps:#Älskanoveller – 32 nyanser av kärlek (uppföljare till #Älskanoveller) och självfallet är Carina med. December 2015 beräknas Ariton Förlags tre första böcker i serien De sju dödssynderna komma ut; högmod, girighet och vällust. Man har inte haft en öppen uttagning, istället blev 24 författare tillfrågade om de vill medverka med sju noveller. Under 2015 publicerar Ariton Förlag även uppföljaren till novellsamlingen Över en fika.
I början av juni 2014 gav Ariton Förlag ut novellantologin ”Insikter” där 32 författare delar med sig av om hur och varför folk kommit till insikt. Carina Aynsley medverkar med novellen ”En livstid”, som utspelar sig under hennes volontärtid i Kathmandu. Läs mer om Carina på Aritons förlag!
Hon bidrog även med en novell i novellsamlingen #Älskanoveller. Boken kan beställas här. Carina har dessutom gett ut bloggboken Ajj La Vjoo – följ hennes blogg Författarkvinna för att läsa mer.
Carina har tidigare gått Författarkurs 1 -3 – och jag har just nu nöjet att få följa hennes skrivande i kursen ”Skriv som en journalist!” "
Se Carinas reklamfilm på Youtube, där hon pratar om sin novell Gröna bönor.
"NOVELLPRAT I KAFÉMILJÖ ÖVER EN KAFFE OCH BULLE
Novellantologin "Över en fika", utgiven av Ariton förlag, innehåller 32 berättelser som äger rum i kafémiljö. Två av novellisterna, Carina Aynsley från Sundsvall, samt Birgitta Backlund, tar tillfället i akt att signera böcker och prata noveller och skrivande över en fika på Pallas Konditori i Sundsvall i dag, den 19 november, mellan 16 och 18. Torsdag den 20 signerar de också böcker i Akademibokhandeln Vängåvan under lunchtimmen. Nedslaget i Sundsvall är en del av en bokpratarturné som också omfattar bland annat Gävle och Ljusdal. Carina Aynsley är flitig i novellspåret just nu. I somras deltog hon även i novellantologin "#Älskanoveller". Hon har också gett ut bloggboken "Ajj La Vjoo", om sina resor i Nepal, där hon engagerat sig för kvinnors och barns livsvillkor.
Susanne Holmlund"
Författarna Carina Aynsley, Birgitta Backlund och Carina Cefa-Öhrlund befinner sig just nu på boksläppsturné där de besöker respektive författares hemorter för att lansera novellantologin "Över en fika". Boken innehåller 32 berättelser som alla utspelar sig i cafémiljö. På tisdag mellan 16 och 18 befinner de sig på Café Lido i Gävle, eftersom Carina Aynsley levde i staden under tjugo års tid, bjuder på fika och samtal om skrivande och böcker.
"Hallå där, Carina Aynsley, författare i Sundsvall som nu ger sig ut på fikareleaseturné för novellantologin "över en fika"
Vad är det du ska göra på din fikareleaseturné?
Jag åker runt på fik med två författare till som också finns med i den här antologin. Vi säljer och signerar exemplar av antologin och eftersom alla 32 berättelser utspelar sig på fik så kändes det naturligt att vi också har release på fik. På onsdag vid lunchtid finns jag på Pallas i Sundsvall.
Vad handlar din novell i den här antologin om?
Den heter "Gröna bönor" och handlar om min svärfar Jimmie Aynsley och hans historia om hur han kom till Sverige på ett fartyg under andra världskriget. Det är en morfar som sitter på ett café och berättar sin historia för sitt barnbarn.
Vad är det som du tycker är speciellt med noveller?
Noveller är verkligen poppis nu, den här antologin sålde slut på en vecka när den gavs ut. Nu är vi inne på nytryck. Jag tror det blev populärt efter förra årets nobelpris i litteratur som gick till novellisten Alice Munro. Jag skriver själv mycket noveller. I år kan jag nog nästan räknas som Sundsvalls novelldrottning då jag redan finns med i fem noveller.
Hur länge har du själv skrivit?
Egentligen hela livet, kärleksånger och dikter. Just nu skriver jag också på en roman. Jag har det inte som yrke, jag jobbar egentligen som tolk och driver ett importföretag med konst från Nepal. Men all ledig tid ägnar jag åt skrivandet, det är det jag älskar att göra.
Annelie Ledin
060–663541
annelie.ledin@mittmedia.se"
"FIKARELEASETURNÉ PÅ 28 ORTER FRÅN ROBERTSFORS I VÄSTERBOTTEN TILL VADENHÖG PÅ ÖSTERLEN
Över en fika kan mycket hända. Vi umgås, jobbar, pluggar, planerar event, filosoferar och löser världsproblem. I Ariton Förlags tredje novellantologi har vi samlat 32 vardagsbetraktelser där vanliga människor gestaltas med sina funderingar och handlingar kring livets utmaningar och glädjeämnen. På lördag startar vår fikareleaseturné där vi firar novellantologin över en fika. Välkommen att besöka oss på en eller flera orter, från Robertsfors i Västerbotten till Vadenhög på Österlen."
Så skriver Jorun Modén, Författarkurs.se, med anledning av att två av hennes elever finns med i samma novellantologi.
Det är Ariton Förlags "Över en fika", som kommer ut 25 oktober, där Carina och Susanne Agnvall är två av novellisterna.
Klicka här för att läsa Joruns hela inlägg.
Veckotidningen Hemmets Journal har uppenbarligen fått vetskap om att Carina bloggar om den resa till Lofoten de arrangerar och som vi deltog i.
På sin Facebooksida länkar de till vår reseblogg. Väldigt skoj, tycker vi förstås. Ännu en bekräftelse på att Carinas texter berör.
"Just nu är bloggaren Supercarina på resa i Lofoten med Hemmets Journal. Missa inte hennes fina skildring och alla härliga bilder!
Den här artikeln har inte så mycket med mitt författarskap att göra, men den är kul och vi tar den med ändå.
”För att lyckas med nätdejting måste man vara tuff, enligt Carina Aynsley, 52, från Sundsvall. Hon träffade sin make Bobby Aynsley på E-Darling 2011. Nu tävlar de i frågesport tillsammans, reser och skriver böcker.
- Det var jättepirrigt och hemskt i början, men det var bara att köra på, säger Carina Aynsley.
I augusti 2011 började de skriva till varandra, och i slutet av månaden träffades de för första gången. Carina satte sig på tåget och åkte 21 mil för att träffa Bobby i två timmar.
- Det var nervöst som tusan. Jag är inte så van och det var ju väldigt mycket spänningar, men det släppte ganska snabbt, säger Bobby Aynsley.
Kring jul gjorde Carina en volontärresa till Nepal. När hon ko hem mötte Bobby henne på Arlanda.
- Då kände jag, wow, han är fortfarande här. Sedan dess har vi inte varit skilda åt, säger Carina.
Josefine Julén"
Antologin Insikter är utgiven av Ariton Förlag. Boken innehåller trettiotvå berättelser om människor som fått en eller flera insikter av något slag. Carinas bidrag heter En livstid. Läs Aritons Förlags författarintervju med Carina.
Här kan du se också se Carinas reklamfilm för Insikter.
Boken finns i nätbokhandeln, vissa bokhandlar och bibliotek. Självklart kan du beställa den direkt från oss.
Carina Aynsley i Bredsand medverkar just nu i två nyutgivna novellsamlingar. Den 6 juni deltar hon i litteraturscenen vid Vängåvan.
"#Älskanoveller - 26 nyanser av Sverige" startade som ett upprop på Facebook, där en vän till Carina Aynsley ville skriva en bok tillsammans.
Ett 60-tal noveller kom in, och 24 författares alster togs ut att medverka i boken. Temat var den 10 oktober, och i boken finns nu 26 berättelser från olika delar av landet om vad som hände den dagen - eller kunde ha hänt.
Bland de 24 skribenterna finns även etablerade författare som deckarskrivande Kjell E Genberg och journalisten Dag Öhrlund. Det lilla Ordberoende förlag ger ut boken.
Carina Aynsleys novell heter "Viktigt Meddelande till Allmänheten".
– Det är väldigt hedrande att bli antagen. Min berättelse är helt fiktiv och handlar om en industri här i stan och dramatiska händelser där, säger hon.
I dagarna ger också Ariton, ett förlag inriktat på berättelser om hälsa och välbefinnande, ut novellantologin "Insikter". 32 personer bidrar och Carina Aynsley är en av dem. Även där startade det hela med ett upprop på Facebook.
– Man skulle skriva om insikter man fått. Jag har varit volontär i Nepal och skrev om en natt då vi gav mat och kläder till gatubarn. Vi träffade pojkar som bott ute i åratal och det var smärtsamt. Vi förstår inte hur bra vi har det här hemma, säger hon.
Om upplevelserna från Nepal har hon själv också sammanställt en egenutgiven bok från den blogg hon förde under vistelsen "90 dagar i Nepal".
Litteraturscenen hålls på nationaldagen på Storgatan utanför Akademibokhandeln Vängåvan 12 - 15.
Carina Aynsley intervjuas cirka 13.30, och även andra lokala författare deltar, som Anita Jacobson och Susanne Elfström. Det ges också glimtar om kommande teateruppsättningar som "Vildhussen" och "Sagerfeldts i Sundsvall".
Susanne Holmlund
060-197278susanne.holmlund@st.nu
Inslaget om noveller startar cirka 02.15 in i programmet.
Carina Aynsley är uttagen till "Novellernas melodifestival".
– Jag är en av 24 i Sverige, det känns jätte roligt, säger hon.
Projektet heter #Älskanoveller – 26 nyanser av Sverige och startade på Facebook. 24 författare från hela Sverige, både debuterande och etablerade, har skrivit om vad som hände den 10 oktober.
Carina Aynsley, från Sundsvall, är en av dem som blivit uttagen att få vara med i boken.
– Det är en novell som utspelar sig i Sundsvall. Jag vill inte avslöja så mycket om handlingen, mer än att den är dramatisk, säger hon.
Boksläpparfesten blir i Stockholm den 17 maj och fortsätter sedan sitt turnerande runt om i landet. Den 6 juni kommer den till Akademibokhandeln Vängåvan.
Carina Aynsley har sedan tidigare gett ut en bloggbok "Aj La Vjoo – 90 dagar i Nepal" och i början av juni kommer en antologi "Insikter" från Ariton förlag, där hon medverkar."
Reklamfilm på Youtube inför antologin Insikter.
"Hon älskar landet hon hatar
Sundsvall. Skadlig luft, smuts och elände har mött Carina Larsson Aynsley varje gång hon har klivit av planet i Kathmandu. Men trots detta är hon förälskad i landet och ska nu för fjärde gången resa till Nepal som volontär.
2010 åkte Carina på en gruppresa till Nepal. I tre veckor var hon i landet och gick en bergsvandrig och kollade på den vackra naturen. Men det var något som gnagde i henne, gatubarnens situation, all missär och smuts. När hon återvände till Sverige hade hon en ny drivkraft.
– Jag tänkte mycket kring om jag kunde göra något för de som bor där. Men jag tyckte inte jag kunde lyckas själv, säger Carina.
Carina kom ett år efter resan i kontakt med en kvinna i Gävle som nyligen hade startat upp föreningen Gatubarn i Nepal och ställde genast upp som volontär. I Gokarna, som ligger en bit utanför huvudstaden, driver föreningen ett hus för gatubarn. Hemmet prioriterar flickor eftersom det finns en överhängande risk att de blir utsatta för trafficking. I morgon, fredag, åker åter igen Carina iväg på den efterlängtade resan till flickhemmet. Hon har längtat efter att träffa "sina tjejer" som hon kallar dem. Hon blir lätt rörd när hon beskriver hur de brukar möta henne när hon kommer tillbaka.
– Tjejerna kommer till början vara blyga men så fort alla andra vuxna lämnar rummet kommer de slänga sig över mig och fråga tusen frågor. Och de kommer att kalla mig för ma'am Carina för de gör de alltid, berättar Carina.
Även om barnhemmet kan erbjuda en plats och trygghet så är det barn som inte klarar av att stanna kvar. Många av barnen är missbrukare, vana att sniffa lim för att stilla hungern till exempel, och det är svårt att slita sig från. Carina hade ett fadderbarn som gjorde valet att flytta ifrån hemmet. Flickan hette Namuna och hon hade en hjärtsjukdom som krävde en stor operation. Föreningen betalade allt för henne och hon klarade sig men är fortfarande tvungen att äta medicin. Efter operationen och en otrolig hjälpinsats från barnhemmet beslutade Namuna sig att flytta till sin styvmor. Nu bor hon där på gatan igen och har valt den så kallade "friheten" utan tillgång till medicinen hon behöver.
– Det är jätte jobbigt att se, och svårt att komma från svenska värderingar och se att hon gör det valet, säger Carina.
Resorna hon gjort finansierar hon själv men kläder och matpengar till barnen har skänkts från olika håll. Hon har tre fullpackade väskor med massor av kläder och prylar, på hyllorna intill ligger ännu mer saker som inte får plats i väskorna. I alla jobbiga stunder så är alltid belöningen är att se att flickorna mår bra. Det jobbiga bearbetar hon genom att skriva, hon har en blogg och har skrivit en bok om sina upplevelser under den senaste resan.
– Vi kan inte hjälpa alla men vi kan göra något för några, säger Carina."
Fakta: Kvinnors rättigheter i Nepal
1963 förbjöds diskriminering av kvinnor.
Kvinnor har inte rätt att ärva jord eller till bidrag vid skilsmässa.
Pojkar får bättre föda, vård och skolgång och behöver inte arbeta lika hårt i hemmet som flickor.
Det är vanligt att småflickor säljs till bordeller i Indien.
Källa: Nationalencyklopedin
Aftonbladets Resebilaga april 2012 innehöll bland annat en intervju med Carina om hennes bok Ajj La Vjoo - 90 dagar i Nepal. Resebilagan låg ute i butikerna i en hel månad och var naturligtvis bra reklam för bloggboken.
STOCKSBO/KATHMANDU/LJUSDALS-POSTEN
Carina Larsson från Stocksbo gör en insats för flickorna på ett barnhem i Nepal.
Strax före jul lämnade Carina Larsson från Stocksbo Sverige för att under de kommande månaderna arbeta på ett barnhem för gatubarn i Nepal. Hon är nu inne på sin sjunde vecka i landet och har hunnit ta del av det tuffa livet många av människorna lever. Landet är vackert men isolerat belägget i Himalaya, kantat av några av världens högsta berg. På naturupplevelser är landet rikt, men i övrigt mycket fattigt.
– Jag visste ju sedan förut hur det ser ut, fungerar och luktar här, och det är jag tacksam för. Det kan bli en väldig kulturkrock om man inte varit här tidigare. Men det som omedelbart chockade mig den här gången var kylan. Det var jag inte riktigt förbered på. Oj, vad jag har frusit. Det är lika kallt inne som ute och jag sover med massor av kläder på, berättar hon.
Det barnhem där hon under sin vistelse i Nepal hjälper till drivs av den ideella Föreningen för gatubarn i Nepal och ligger en knapp mil utanför Kathmandu i Gokarna. De tar endast emot flickor och barnen erbjuds bostad, mat, hjälp med hygien samt skolgång. Föreningen startades för cirka ett år sedan av Eva Holmberg Tedert i Gävle.