Lilla Bokhandeln * Vänners böcker

(frakt tillkommer på alla bokbeställningar)

***

Karin Linderoth

barnbok, engelska

"When you are going to take care of a cow there is so much to do. The cow has to have pasture to walk and eat in, somewhere to be protected when it rains. It's a lot of work but. oh how much fun it will be, grandma Ruth and Rosita thought.

And it was fun and nothing like they thought it would be, because Margit is not like all other cows."

***

Mattias Regnander

roman med avstamp i ett medeltida "Helsingland"

"När de tätt stående stenkyrkorna i norra Uppland likt bastioner utgjorde den yttersta utposten av det civiliserade svenska riket mot de oregerliga obygderna i norr, drev unionskungen Erik XIII människorna hårt i arbete och skatteindrivning. Allt för att mäkta med att gång på gång mobilsera de krigiska resurser som unionen behövde till de återkommande utrikespolitiska konflikterna.

En upprorisk glöd började pyra hos den plågade allmogen, bland annat hos folket norr om den mystiska, mörka och sägensomspunna Ödmordenskogen. De var ett stolt folk. Ett självständigt folk som ogärna böjde sig och lät sig tyglas i sina egna folkland. De hade under långt tid vägrat att styras av annat än sin egen landskapslag och det vidsträckta landområdet fungerade i viss mån fortfarande som ett eget rike. Som ett eget land ... Helsingland."

***

Erik Nilshammar

rysare

 • Gammelgrav - vågar du läsa?
 • Erik föreläser om sin bok på SeniorExpo i Östersund, januari 2020
 • Signeringsdags

Erik Nilshammar, författare från Färila, Hälsingland. Erik har tidigare gett ut ett glesbygdsepos i tre delar på eget förlag, men denna hans senaste bok Gammelgrav - 13 skymningsrysare (juli 2020) liknar inget annat!

"I det nordvästra hörnet av Hälsingland ligger bortglömda platser som gömmer dunkla minnen av det som en gång varit. En av dessa är Gammelgrav, en otillgänglig ravin som skär genom sandheden och mynnar ut i Ljusnan. Det sägs att där finns guld som vaktas av vittrorna. Guld som ingen tillåts hitta. Endast en tunn hinna skiljer oss från denna värld. Allt som behövs är en liten rispa för att det som en gång glömts åter ska göra sig påmint. Novellsamlingen Gammelgrav innehåller 13 vittnesmål om vad som händer när den tunna hinnan brister."

Njut av en novellsamling med små skräckisar från skogarna runt Färila: läs och rys med Goblifar eller huka dig när dimman sänker sig över Skrebb ... 

Förhoppningsvis får vi under 2021 njuta av Eriks nästa projekt, en kriminalskröna som utspelar sig i 1710-talets Hälsingland. 

***

Ingrid Hedlund

"lättläst", en mormors berättelse om sitt barnbarn världsstjärnan

Lättläst!

"Denna bok handlar om Armand Duplantis som är utsedd till världens bäste friidrottare år 2020. Redan vid 21 års ålder har han erövrat denna oerhört hedrande titel. Boken handlar om hans uppväxt och väg till att bli världens bäste stavhoppare."

***

noveller

Tretton bitar av mig. Tretton titlar, tretton ämnen och mer än tretton karaktärer. Från det ockulta till en öm kärlekshistoria. Preteritum och presens, den allvetande berättaren och i jag-form. En blandning av sött och salt, korta och snärtiga berättelser samt några som är lite längre med mer kött på benen. Noveller i sin prydnad. 

Man får veta hur det känns att förlora en bror, vreden och vanmakten som sköljer över. Viljan att dra tillbaka tiden för att kunna vara där för att hjälpa och trösta trots att olyckan sker på andra sidan jordklotet. 

Per Berg är den före detta byråkraten som välsignats med det underfundiga språket. Han är numer bosatt i Katrineholm och debuterade 2018 med romanen Fadern, sonen och den heliga anden. Pers livsdevis är"Det är bättre att vara en snäll djävel än en elak fan."

***

                                        

                                                              

Frank Larsen

50-talsroman från Färila

"Natten före den årliga sommarfesten på hembygdsgården sker en mordbrand i byn. Nikkes korvkiosk brinner ner till grunden och ingen vet vem den skyldige är. 

Men kandidater finns. Ernst Bellin, t ex, en smått försupen kolerisk författare och i sina egna ögon  byns enda kulturbärare. men resten av byn skrattar åt honom, kallar honom Bellman när han inte hör. Han måste det vara! Han har ju under lång tid skällt Nikkes för skit från nigger och judeamerika.

Och fruntimren i Missionskyrkan, de kallar ju Nikkes för byns Sodom och Gomorra och önskar att Gud ska svinga sitt förintande svärd över detta syndens näste. Kilbo-Kalle, byns fyllskalle och olycksbarn får också många röster. 

Det pratas, tisslas och tasslas på Frippes, byns affär om vem förövaren kan vara. Snabbt når ryktena gärningsmannen och så börjar han planera sin hämnd mot dem som tillskrivs äran för det han har gjort."

***

Britta Ivarsson Possnert

noveller

"Från det att jag var åtta år och inte visste hur livet skulle bli skrev jag sagor. Tills jag blev pensionär och visste hur livet blev och skrev om hur det varit och om funderingar kring åldrandets process. Däremellan pågick livet och några händelser blev noveller som jag vill dela med mig av. Ett urval av mina noveller från förr tills nu."

Så beskriver författaren själv sin härliga novellsamling, Novellfesten och det är sannerligen en fest som heter duga!  Klicka här för att läsa Carina Aynsleys blogginlägg om Novellfesten.

Britta Ivarsson Possnert är Leksandstjejen som blev KBT-terapeut i Uppsala och så småningom författare. Hennes första roman, Under Bara Britta, gavs ut 2018. 

***

Alwa Woxlin med flera - en antologi

"Pandemi, kåseri och dikt - en antologi"

"Denna lilla antologi innehåller varierande texter, de flesta med hälsingeanknytning, vilka kommer att ge dig en trevlig läsupplevelse.

Deltagande författare: Håkan Ågren, Robert Fors, Viktor Haglund, Olle Bergqvist, Lena Junoff, Ebbe Tegner, Björn Brusell, Bo Tapper och Miodrag Jankovic."

***

Elisabet Hermansson de Li

släktsaga 1700-1800-talet

”Äfventyrare och processmakare. Död i Wassunda och där begrafven. Kräfta”. Så lyder soldaten Eric Flygts eftermäle i Järvsö sockens dödbok den 5 september 1843. Hans mål rörde arv, slagsmål, kortspel, dynghögar och infordran av skulder. Men de viktigaste målen och som varade i decennier gällde soldatjord och rätten att bo kvar på Åsen ”där det för mig är bekvämast att bo” som han hävdade inför tinget.

Romanen Där det för mig är bekvämast att bo är ett värdefullt kulturhistoriskt verk som skildrar vardagslivet i tiden runt sekelskiftet 1700–1800. Berättelsen är en släktsaga där huvudpersonen i boken, Eric Flygt, är anfader till författaren Elisabet Hermansson de Li.

Handlingen för oss tillbaka till en tid då Sverige befann sig i krig med påföljande fattigdom och stora umbäranden för landets befolkning. Verket speglar hur livet ter sig för den hemmavarande familjen på soldattorpet, om slitet och orättvisorna.

Författaren har på ett förtjänstfullt sätt lyckats beskriva levnadsförhållanden, miljöer och personligheter på ett sätt som gör att man i läsandet befinner sig mitt ibland dem.

***

biografier från Tibet

 • Min väg till Tibet: 50 kronor
 • Baksidestext: Min väg till Tibet
 • Ingen väg tillbaka: 50 kronor
 • Baksidestext: Ingen väg tillbaka

Liebel Litteraturförlag/Dorothea Liebel

Dorothea Liebel är uppväxt i Tyskland och kom till Sverige som tonåring. Under årens lopp har Dorothea arbetat som översättare och tolk inom många skilda områden.

Förlagets vision är att bekanta och berika svenska läsare med tyskspråkiga författare som ännu inte är kända i Sverige.

***

                                              

Boris - en grävlings äventyr

berättelse om en grävling

"Detta är en sann berättelse om en liten grävling som bor på gården Kusmyra i Järvsö hos Pernilla och Birger. En solskenshistoria om hur ett vilt djur från skogen fann en fristad hos människor under sin uppväxt för att sedan återförenas med sina vilda släktingar och vänner i Hälsingeskogarna."

***

Robert Fors & Viktor Hansson

Reseguide

"Följ med på en resa till några av Hälsinglands mest mytomspunna och mystiska platser. Boken är fylld med spökhistorier, hälsingesägner, mordhistorier coh märkliga livsöden med tillhörande beskrivning om hu du själv hittar till platsen. Dessutom innehåller boken massvis med tips på andra saker att se längsvägen. Den är även rikligt illustrerad med vackra bilder från landskapet.

En annorlunda reseguide till det mytomspunna landskapet Hälsingland. Läs historien - se platsen."

***

Karin Linderoth

barnbok

"När man ska passa en ko är det massor som behöver ordnas. Den måste ha en hage och någonstans där den kan gå in när det regnar. Det är ett tungt arbete, men oj, vad roligt det ska bli, tänker Momor KrutRut och Rosita.

Det blir roligt också, men inte alldeles som de tänkt sig för Margit är inte som andra kor."

***

Pia F Davidson

roman

 • Pia F Davidson
 • Astrids resa
 • Thoras arv

Astrids resa utspelar sig 1893 och handlar om förvecklingar, smarta kvinnor, missförstånd och list. Astrid har gjort en klassresa, haft två äkta män och förlorat ett barn. Och trots att hon bara är drygt trettio har hon bestämt sig för att det får vara nog med romantik. Hon får en inbjudan till London och där vänds hennes liv upp och ner. Såklart! Astrids resa är berättad med humor och av vissa jämförd med ett stänk Oscar Wilde. 

Thoras arv: Thora arbetar på Ingeborgs café som osar av svettiga uniformer och surrogatkaffe. En dag kliver hennes morbror in och ber henne om en ytterst ljusskygg tjänst. Över 70 år senare stöter Ethel ihop med Morgan i en blomstrande syrenhäck, och tillsammans försöker de reda ut sanningen kring de okända foton hennes far lämnat efter sig.

Pia F Davidson är köttmästaren som kastade kniven. Klicka här för att läsa Carina Aynsleys blogginlägg om Astrids resa. Pia är numer författare på heltid och hennes pocket böcker Astrids resa (som är hennes fjärde roman) kom ut i april 2020 och Thoras arv den 12 maj 2021.  

***

självbiografi * roman

 • Blondie: 50 kronor
 • Baksidestext: Blondie
 • Birgitta Andersson, Täby
 • Birgitta Andersson med ett nytt manus

Birgitta Andersson-Backlund debuterade vid 67 års ålder med självbiografiska Blondie. Hon har en bakgrund som prostituerad och kriminell, men har även arbetat som journalist och drivit egna företag. Blondie blev en succé och har sedan utgivningen sålt i cirka 100 000 exemplar. 

Som nyfödd är Birgitta Andersson nära att bli lämnad i en snödriva. Som sjuåring blir hon våldtagen och som nioåring rymmer hon hemifrån. Som tolvåring prostituerar hon sig. Som tonåring blir hon utnämnde till Sveriges gangsterdrottning av kvällspressen. Birgitta har tillbringat mer än sexton år i fängelser och på institutioner och har fött två barn i fängelse.

Ur Birgitta Stenbergs förord: "Denna bok är helt unik, Birgitta Andersson skildrar ett liv på så djupa nivåer att de flesta av oss inte anat att de finns. Och sedan hur hon mot alla odds tack vare sin härliga fräckhet når upp till ytan där man kan stå ut med livet." 

Vill du läsa en stark självbiografi ska du läsa denna! 

***