Carina Aynsley * Bokhandel * Vänners böcker

                                

(frakt tillkommer på alla bokbeställningar)

Erik Nilshammar

rysare

 • Gammelgrav - vågar du läsa?
 • Erik föreläser om sin bok på SeniorExpo i Östersund, januari 2020
 • Signeringsdags

Erik Nilshammar, författare från Färila, Hälsingland. Erik har tidigare gett ut ett glesbygdsepos i tre delar på eget förlag, men denna hans senaste bok Gammelgrav - 13 skymningsrysare (juli 2020) liknar inget annat!

"I det nordvästra hörnet av Hälsingland ligger bortglömda platser som gömmer dunkla minnen av det som en gång varit. En av dessa är Gammelgrav, en otillgänglig ravin som skär genom sandheden och mynnar ut i Ljusnan. Det sägs att där finns guld som vaktas av vittrorna. Guld som ingen tillåts hitta. Endast en tunn hinna skiljer oss från denna värld. Allt som behövs är en liten rispa för att det som en gång glömts åter ska göra sig påmint. Novellsamlingen Gammelgrav innehåller 13 vittnesmål om vad som händer när den tunna hinnan brister."

Njut av en novellsamling med små skräckisar från skogarna runt Färila: läs och rys med Goblifar eller huka dig när dimman sänker sig över Skrebb ... 

Förhoppningsvis får vi under 2021 njuta av Eriks nästa projekt, en kriminalskröna som utspelar sig i 1710-talets Hälsingland. 

                                 

***

                                         

noveller

Tretton bitar av mig. Tretton titlar, tretton ämnen och mer än tretton karaktärer. Från det ockulta till en öm kärlekshistoria. Preteritum och presens, den allvetande berättaren och i jag-form. En blandning av sött och salt, korta och snärtiga berättelser samt några som är lite längre med mer kött på benen. Noveller i sin prydnad. 

Man får veta hur det känns att förlora en bror, vreden och vanmakten som sköljer över. Viljan att dra tillbaka tiden för att kunna vara där för att hjälpa och trösta trots att olyckan sker på andra sidan jordklotet. 

Per Berg är den före detta byråkraten som välsignats med det underfundiga språket. Han är numer bosatt i Katrineholm och debuterade 2018 med romanen Fadern, sonen och den heliga anden. Pers livsdevis är"Det är bättre att vara en snäll djävel än en elak fan."

                                                   

***

                                                                  

biografier från Tibet

 • Min väg till Tibet: 50 kronor
 • Baksidestext: Min väg till Tibet
 • Ingen väg tillbaka: 50 kronor
 • Baksidestext: Ingen väg tillbaka

Liebel Litteraturförlag/Dorothea Liebel

Dorothea Liebel är uppväxt i Tyskland och kom till Sverige som tonåring. Under årens lopp har Dorothea arbetat som översättare och tolk inom många skilda områden.

Förlagets vision är att bekanta och berika svenska läsare med tyskspråkiga författare som ännu inte är kända i Sverige.

                                               

***

                                        

                                                              

Britta Ivarsson Possnert

noveller

"Från det att jag var åtta år och inte visste hur livet skulle bli skrev jag sagor. Tills jag blev pensionär och visste hur livet blev och skrev om hur det varit och om funderingar kring åldrandets process. Däremellan pågick livet och några händelser blev noveller som jag vill dela med mig av. Ett urval av mina noveller från förr tills nu."

Så beskriver författaren själv sin härliga novellsamling, Novellfesten och det är sannerligen en fest som heter duga!  Klicka här för att läsa Carina Aynsleys blogginlägg om Novellfesten.

Britta Ivarsson Possnert är Leksandstjejen som blev KBT-terapeut i Uppsala och så småningom författare. Hennes första roman, Under Bara Britta, gavs ut 2018. 

                                                    

***

                                             

roman/biografi

 • Verklighetsbaserad roman

" "Polis är på väg, håll linjen öppen!"

"Jag måste hjälpa min bror!" skrek Kent och släppte telefonen.

Hans hade problem med att hålla fast fadern i sitt vansinnestillstånd då han kämpade för sitt liv. Han verkade inte känna smärta och gjorde allt för att komma loss. Kent hann fram i sista sekund och slängde sig över honom och kopplade ett hårt grepp om huvudet. Fadern skrek som en galning och försökte bita sin son i armen. Kent var beredd på det och lyckades vrida sig undan." 

Ett annat liv är en fasansfull historia om två små pojkars kamp mot övergrepp och missbruk. Vi får följa bröderna Hans och Kent på deras väg mot avgrunden i ett samhälle som redan i förväg dömt ut dem.

Härjedalsbördige poeten Micael Lindberg är numer bosatt i Sundsvall.  År 2019 gav han ut Ett annat liv, en verklighetsbaserad roman med två pojkar och deras dysfunktionella familj i centrum. 

                                                     

***

                                            

roman

 • Birgitta Andersson
 • Michael Ceken har format det vackra omslaget till Lustans Tivoli
 • Lustans Tivoli, Birgittas andra roman

Birgitta Andersson-Backlund debuterade vid 67 års ålder med självbiografiska Blondie. Boken som handlar om övergrepp och missbruk har sålt i cirka 100.000 exemplar. Lustans Tivoli är Birgittas andra roman och delvis självbiografisk även den. 

I Lustans Tivoli lever 70-åriga Birgitta ett ordnat medelklassliv med en man som älskar henne. En dag dyker Ronny upp, en brutal man från hennes tidigare liv som prostituerad och kriminell, och han hotar henne. Birgitta slåss bokstavligen för sitt liv och flyr sedan till Köpenhamn. Där lever hon som hemlös och tiggare, hon vill inte sitta i fängelse igen. 

"På gatan bland andra utslagna slipper hon kämpa med medelklassens koder. Här får hon också chans att leva ut den sexualitet som hon inte får i sitt äktenskap. Lustans Tivoli är en fri fortsättning på Birgitta Anderssons debut Blondie (2010). Det är samma raka, ruschiga språk i båda." BTJ

                                  

***

roman

Pia Friedrich Davidson är köttmästaren som kastade kniven. Klicka här för att läsa Carina Aynsleys blogginlägg om Astrids resa. 

Pia är numer författare på heltid och Astrids resa är hennes fjärde roman (april 2020). Redan i november kommer Pias nästa alster, Thoras arv.

Astrids resa utspelar sig 1893 och handlar om förvecklingar, smarta kvinnor, missförstånd och list. Astrid har gjort en klassresa, haft två äkta män och förlorat ett barn. Och trots att hon bara är drygt trettio har hon bestämt sig för att det får vara nog med romantik. Hon får en inbjudan till London och där vänds hennes liv upp och ner. Såklart! 

Astrids resa är berättad med humor och av vissa jämförd med ett stänk Oscar Wilde. 

                                                 

***

                                                  

självbiografi * roman

 • Blondie: 50 kronor
 • Baksidestext: Blondie
 • Birgitta Andersson, Täby
 • Birgitta Andersson med ett nytt manus

Birgitta Andersson-Backlund debuterade vid 67 års ålder med självbiografiska Blondie. Hon har en bakgrund som prostituerad och kriminell, men har även arbetat som journalist och drivit egna företag. Blondie blev en succé och har sedan utgivningen sålt i cirka 100 000 exemplar. 

Som nyfödd är Birgitta Andersson nära att bli lämnad i en snödriva. Som sjuåring blir hon våldtagen och som nioåring rymmer hon hemifrån. Som tolvåring prostituerar hon sig. Som tonåring blir hon utnämnde till Sveriges gangsterdrottning av kvällspressen. Birgitta har tillbringat mer än sexton år i fängelser och på institutioner och har fött två barn i fängelse.

Ur Birgitta Stenbergs förord: "Denna bok är helt unik, Birgitta Andersson skildrar ett liv på så djupa nivåer att de flesta av oss inte anat att de finns. Och sedan hur hon mot alla odds tack vare sin härliga fräckhet når upp till ytan där man kan stå ut med livet."


Vill du läsa en stark självbiografi ska du läsa denna! 

                                                                

***

                                                     

deckare

En av Sundsvalls deckarförfattare, Micael Lindberg, skriver just nu på sin tredje fristående bok om kriminalkommissarie Tore Jönsson. 

Jasna är den första delen om kriminalkommissarien i Sollefteå. Tore Jönsson följer sina egna regler när det gäller polisarbete och han har lite svårt för kvinnliga kollegor. Hans sjätte sinne, eller synskhet hjälper honom att lösa fallet. 

Tina heter den andra boken i serien: "På gatan i villakvarteret passerar en vit Renault traffic. Ingen märker den, men på den blåvita kudden ute på altanen vilar inte längre huvudet på en liten blond pojke. Långsamt rullar den vita skåpbilen vidare med sina blommiga gardiner i bakfönstret. Innanför hörs skrik och gråt, hjärtskärande rop efter mamma. En kvinnlig psykopat dyker upp i trakten och rör om. Plötsligt står polisen i Härjedalen handfallna med ett flertal kidnappningar av små barn och mord. De verkar inte bara ha att göra med en psykopat, utan även en kallblodig seriemördare. Kriminalkommissarie Tore Jönsson får fullt upp när kampen mot klockan inleds."

                                                    

***